Zilveren sieraden schoonmaken

Heb je prachtige sieraden gekocht of al in huis en ben je benieuwd hoe zilveren sieraden schoonmaken in zijn werk gaat? Er zijn verschillende manieren die je kunt toepassen om zo lang mogelijk van jouw pareltjes te genieten. Van een simpel sopje tot aan een zilverpoetsdoekje: het is allemaal mogelijk. In deze blog lees je in ieder geval verschillende mogelijkheden om jouw juwelen schoon te maken en welke tips je kunt toepassen om zo lang mogelijk van jouw exemplaren te genieten.

Welke schoonmaak opties zijn mogelijk?

Bij zilveren sieraden schoonmaken kun je gebruik maken van aluminiumfolie en soda. Pak een schaaltje en leg hierin een stuk aluminiumfolie dat tot over de rand komt. Hierover strooi je een aantal scheppen soda en voeg kokend water toe. Leg jouw zilveren sieraden voor enkele minuten in het schaaltje. Het is normaal als het gaat bruisen. Maak het daarna schoon met een licht vochtige doek en spoel ze goed af. Tot slot kan je ze nog droogdeppen met een zachte niet-pluizende doek.

Zilveren sieraden schoonmaken kan ook met afwasmiddel. Maak een lauwwarm sopje en giet er een klein beetje vloeibare zachte afwasmiddel bij. Hierin dompel je jouw juweeltjes en borstel ze daarna voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Daarna spoel je ze grondig af en droog je ze ook weer met een zachte niet-pluizende doek. Een ander middel is zilverpoets. Dit is een speciale reinigingsvloeistof die je gebruikt voor het zilveren sieraden schoonmaken. Leg de sieraden in het dompelkorfje dat is meegeleverd. Laat de vloeistof hierin een paar minuten inwerken.

Daarna spoel je ze af en droog je ze ook weer met een zachte niet-pluizende doek. Tot slot is er nog een middel dat je kunt gebruiken en dat werkt eigenlijk het beste. Zilveren sieraden schoonmaken kun je het beste doen met een zilverpoetsdoekje. Het enige nadeel is dat het langer duurt om het schoon te krijgen dan bij bovenstaande opties. Mocht je klaar zijn met het poetsen dan mag het niet in de wasmachine omdat het dan zijn werking kwijtraakt.

Tot slot: handige tips

Tot slot zijn er nog een aantal handige tips zodat je zilveren sieraden schoonmaken niet al te vaak hoeft te doen. Het is namelijk belangrijk dat je bij soda, afwasmiddel en zilverpoets jouw exemplaren niet vaak schoonmaakt omdat het zilverlaagje dan steeds dunner wordt. Wel kun je het regelmatig schoonpoetsen met een zilverpoetsdoekje. Ben je net wakker en klaar om de dag te starten? Doe dan eerst je make-up, parfum en andere cosmetica op voordat je jouw zilveren sieraden draagt.

Ook voordat je gaat slapen is het belangrijk dat je ze afdoet om beschadigingen te voorkomen. Berg ze dan bijvoorbeeld op in een lucht- en lichtdichte sieraden doos zodat er geen stof op kan komen. Hiermee voorkom je beschadigingen van buitenaf.  Als je al deze tips volgt dan is het zilveren sieraden schoonmaken geen vervelende en langdurige klus. Het is namelijk zonde als jouw exemplaren al snel dof worden. Je wilt er zo lang mogelijk van genieten en dat kan met deze schoonmaaktips!