Je eerste vriendschapsketting

 

Wanneer je van een vriendje of vriendinnetje je eerste vriendschapsketting krijgt vergeet je dit nooit meer. Je kunt je als je ouder wordt nog precies herinneren hoe de hanger eruit zag, wat voor ketting het was en of en wat erin gegraveerd was. Vaak ging het om een vakantievriendje dat je eigenlijk iets mee wilde geven om je ervan te overtuigen dat jullie nog lang bij elkaar zouden blijven, ook al woonde je in twee verschillende landen en kon je elkaar niet makkelijk opzoeken. Bij het kettinkje hoorde een belofte en bij de eerste keren dat je verliefd werd, geloofde je nog bijna alles omdat het gewoon fijn voelde. Je schreef elkaar nog een paar keer een brief en daarna ebde de liefde langzaam weg. De vriendschapsketting bleef en zo bleef ook de herinnering aan dat ene vriendje of vriendinnetje je bij. Je hoefde maar door je kistje of lade met sieraden te gaan en als je de ketting dan weer zag, zat je weer automatisch op de camping. Je denkt terug aan de campingdisco, het zwembad en de ijsjes die jullie samen gingen eten. Dat is het mooie van een sieraad, je herinnert je de gever, de plek en hoe fijn je je toen oelde. Soms kun je je zelfs de geren van die cmping nog voor de geest halen, of de heerlijke smaak van de ijsjes.

 

Latere vriendschapskettingen

Er kunnen daarna nog andere kettingen zijn geweest en deze vriendjes of vriendinnetjes hoeven niet minder indruk gemaakt te hebben dan die van de allereerste vriendschapsketting. Elk sieraad is bijzonder en zo ook diegene van wie je het hebt gekregen. De ketting kan wel veranderen naarmate je ouder wordt. In je jeugd wilde je graag de naam van de ander achterop of de datum dat je verkering kreeg. Een vriendschapsketting hoeft niet altijd voorzien te zijn van een persoonlijke tekst of ander soort gravure. Soms is de ketting zo mooi, dat de uitstraling van het sieraad zelf voldoende zegt over jullie vriendschap voor elkaar. Het hoeft ook niet altijd om een verliefdheid te gaan, want vriendschappen zijn in een mensenleven soms veel waardevoller dan een liefde die komt en weer gaat. Vriendschap is voor altijd en dat mag best op een bepaalde manier uitgedrukt worden. Misschien zal niet iedereen het begrijpen als je ouder wordt, maar dat maakt jullie niet uit. Het gaat om hoe en hoe lang jullie bevriend zijn en niet om wat anderen hier voor oordeel over hebben.

Een opvallende vriendschapsketting

Opvallend zijn de kettingen die als je weer bij elkaar bent een compleet plaatje schetsen. Denk aan de hartvorm die in tweeën is gesplitst. Zodra je elkaar weer ziet en je haalt de ketting onder je trui vandaan, kun je de twee delen tegen elkaar aanleggen en is het hart weer heel. Het is een bijzondere ketting, maar het kan ook om iets anders dan een hart gaan, zoals bijvoorbeeld de puzzelstukjes die precies in elkaar passen. Het leuke van puzzelstukjes is dat je zelfs met een grotere, hechte vriendengroep meerdere vriendschapskettingen met deze puzzelstukjes kunt vullen. Ook twee helften van een vlinder of de twee vleugels van een engel zijn later weer bij elkaar te voegen als je wel met z’n tweeën als vrienden een ketting wilt delen. Wil je niks dat in twee of meerdere stukken gesplitst is? Dan kies je voor dezelfde hangers in één stuk. Je kunt dan ieder nog voor een andere basis van de ketting kiezen, omdat mannen meestal liever een wat grover model om hun nek dragen dan vrouwen. De hanger kan echter hetzelfde zijn, zolang je iets kiest dat bij jullie beiden past. Ben je met je beste vriend op safari geweest en heb je daar echte krokodillen aan een poel zien liggen? Dan kan voor jullie allebei een kleine, zilveren krokodil aan een zilveren ketting een prima vriendschapsketting vormen.

Een minder opvallende vriendschapsketting

Maar je hoeft niet altijd voor iets opvallends te gaan. Wat je ook kiest, past bij jullie. Dat jullie het allebei dragen maakt het uniek, niet de ketting of hanger op zich. Als je dus niks hebt met hangers, kun je ook een mooie ketting uitkiezen die jullie beiden bevalt. Stel je pakt een gouden schakelketting: ben je met twee vriendinnen, dan kijk je naar de maat die ieder van jullie goed staat en kies je dezelfde ketting. Ben je met een vriend en vriendin, dan kan de schakel ook nog verschillen, omdat een grotere schakel vaak beter staat bij een man dan een kleinere schakel. De vrouw heeft wel liever een wat fijnere schakel, omdat zij ook een smallere hals heeft. Het maakt dus niet uit of je nou een schakelketting of herring bone model of weer iets heel anders kiest. Het gaat om de draai die jullie aan het sieraad geven.

Zelf een ketting samenstellen

Wanneer je allebei bevriend bent geraakt op de design academie, besluit je misschien wel om zelf iets voor elkaar te maken. Je gaat achter de computer zitten en begint met schetsen en voor je het weet heb je samen een hanger ontworpen die je laat maken of ook zelf maakt als je die vaardigheden hebt. Elk sieraad is uniek als je er een eigen hand in hebt gehad. De hanger is dan voor de bakker, de ketting zelf kun je dan los kopen. Het maakt de band tussen vrienden alleen maar nog bijzonderder als je door middel van een vriendschapsketting op fysieke wijze uiting durft te geven aan deze vriendschap. Je hebt maar een half woord nodig en je kunt elkaar soms weken niet spreken, maar toch is het - zodra je weer even contact met elkaar hebt - als vanouds. De ene keer spreek je elkaar misschien maar een paar minuten aan de telefoon, de andere keer ga je met elkaars gezin twee weken op vakantie naar een camping in Italië. Je vertrouwt elkaar voor de volle honderd procent en weet wat je aan de ander hebt. Misschien draait het bij echte vriendschap dan toch om onvoorwaardelijke liefde.