Zelf jouw stalen horlogeband inkorten

Je hebt online een tof horloge gekocht maar bij het passen ervan kwam je erachter dat de stalen horlogeband te lang is. Je kunt natuurlijk altijd langs een juwelier om het horloge in te korten, maar wist jij dat je het ook heel eenvoudig zelf kunt doen? Je hebt er alleen een inkorter, een tangetje en platte schroevendraaier, een poetsdoek en een hamer nodig. Wij geven je tips hoe je zelf jouw stalen horlogeband kunt inkorten voor zowel schakels als een mesh horlogeband.

Stalen horlogeband inkorten: stap voor stap uitgelegd

De volgende handleiding geldt voor een stalen horlogeband met schakels. Heb je alles verzameld? Dan kunnen we aan de slag. Allereerst doe je het horloge om en kijk je hoeveel en welke schakels eruit moeten. Ten tweede draai je de uitdrukpin van de inkorter terug door de knop naar links te draaien. Daarna leg je de stalen horlogeband op zijn rug in het apparaat. Als je kijkt zie je pijltjes op de schakels staan. De schakels die je eruit kunt halen zie je hier. Staat er geen pijltje, dan kunnen de schakels niet verwijderd worden.

Leg de stalen horlogeband zo neer zodat het pinnetje waar je de schakel van verwijderd wilt hebben voor de uitdrukpin ligt. Zie je pijltjes die aangeven waarin het pinnetje verwijderd wordt? Hier zie je ook hoe het kan worden teruggedaan. Vervolgens draai je de knop van de inkorter naar rechts. Hierdoor wordt het eerste pinnetje eruit gedrukt. Vervolgens zie je dat het pinnetje er aan de andere kant uitkomt zodat je het eruit kunt halen. Je kunt dit met je vingers proberen, maar als je een tangetje hebt is het aan te raden om het hiermee te doen.

Nu heb je een van de twee pinnetjes eruit gehaald. Herhaal bovenstaande stappen voor het tweede pinnetje. Heb je dit gedaan, dan is het mogelijk om de schakel(s) eruit te halen. Vervolgens draai je de stalen horlogeband om en als je de schakels goed tegen elkaar aan sluit kan je de pinnetjes terugplaatsen. Let op! Je bent nu in de tegengestelde richting aan het werken omdat je de band omgedraaid hebt. Druk de pin goed aan en gebruik het poetsdoekje om zonder beschadigingen de pin aan te drukken.

Hierbij gebruik je de hamer en het poetsdoekje dient als bescherming zonder dat je de stalen horlogeband beschadigd. Na het uitvoeren van deze stap ben je klaar. Is het gelukt? Top! Nu kun je genieten van het dragen van jouw passende horloge. Mocht je het toch te spannend vinden om het zelf te proberen dan kan je altijd naar een juwelier om jouw horloge af te geven. Zij zijn natuurlijk professionals en weten hoe het moet omdat ze het vaker doen.

Mesh band inkorten - geen zin in gedoe?

Heb je een stalen horlogeband van mesh die je graag wilt inkorten dan heb je alleen een kleine schroevendraaier of een pinnetje nodig. Je klikt de sluiting open, je pakt het pinnetje of de schroevendraaier en die zet je tussen de opening aan de onderkant van het horloge. Hierna kan je hem heen en weer halen. Let wel op, want er zitten rails in de stalen horlogeband en daar moet hij later weer invallen. Heb je de juiste rails gevonden, dan klik je hem dicht. Simpeler kan het niet, toch? Kijk bij onze horloges.