Wat is het verschil tussen zirkonia, kristal en diamant?

Bij ons in de winkel vind je veel mooie sieraden die ingelegd zijn met zirkonia's. Zoals bijvoorbeeld onze prachtige gouden, of zilveren, vlinder oorbelletjes. Of wat dacht je van deze hippe rose gouden ring met grote groene edelsteen? We hebben een verscheidenheid aan sieraden met edelsteentjes in allerlei verschillende kleuren en ontwerpen. Maar weet je eigenlijk wel wat een zirkonia is? En wat het verschil is met andere edelstenen als kristal en diamant?

Nee? Dan ben je niet de enige. Eigenlijk weten maar weinig meiden het verschil uit te leggen tussen al die mooie glimmers. Daarom hebben wij speciaal voor jou alles over de zirkonia, kristal en diamant overzichtelijk op een rijtje gezet in deze blog.

Diamonds are a girl’s best friend

Natuurlijk beginnen we met de diamond. Want dat is uiteindelijk de mooiste en meest begeerde edelsteen die er is. Ieder meisje droomt van de prins op het witte paard die haar op een dag verrast met een zo groot mogelijke diamanten ring. Okay, nu we wat ouder zijn, weten we natuurlijk dat er andere dingen belangrijker zijn in het leven. Maar toch, a girl can dream.

Sieraden met diamanten behoren tot de duurste ter wereld. Op de catwalk pronken sterren en modellen regelmatig met deze prachtige edelstenen. Je ziet diamanten zowel op de accessoires als op de designer jurken zelf. Een diamant laat niet alleen zien dat je smaak hebt, maar vooral ook dat je succesvol bent en veel geld hebt.

De diamant wordt beschouwd als de meest resistente edelsteen ter wereld. De juweel bestaat uit koolstof die zo een 200 kilometer onder de grond miljoenen jaren lang onder hoge druk is samengeperst. Op sommige plekken op aarde zijn deze kristallen met lava mee omhoog gekomen en hebben wij mensen de diamanten kunnen delven. Bekende landen met diamantmijnen zijn India, Brazilië, Canada, Rusland, Australië, Zuid-Afrika en Congo.

Hoeveel een diamant uiteindelijk waard is, heeft te maken met vier factoren:
Karaat - Dat is niets anders dan het gewicht van de edelsteen. Eén karaat is gelijk aan 0,2 gram.
Kleur - De meeste diamanten zijn licht gelig of licht bruinig van kleur. De transparante versie is de meest zeldzame soort en daarom ook de duurste.
Helderheid - Net als bij de kleur geldt ook hier dat hoe transparanter, en dus zuiverder, de diamant, hoe duurder de diamant is.
Slijpvorm - Ook de kwaliteit van het slijpen heeft een grote invloed op de uiteindelijke waarde.

Wat is een briljant?

Als we het over diamanten hebben, moeten we het ook even hebben over briljanten. Want hierover bestaat soms nog wel eens wat verwarring. Veel juweliers brengen het namelijk zo dat het lijkt alsof de briljant ook een edelsteen is. Maar dat is niet zo. De briljant is ook gewoon een diamant. De naam briljant heeft te maken met een specifieke manier van slijpen die erg populair is geworden. De briljant is op een specifieke wijze rond geslepen met 56 facetten.

Hoe herken je een echte diamant?

Het is bekend dat er veel gesjoemeld wordt met diamanten. Op zich best logisch, want de diamanthandel is big business en je kunt er aardig wat geld mee verdienen. En mensen zijn makkelijk om de tuin te leiden. Met het blote oog van een leek, en dat zijn wij allemaal natuurlijk, zijn nep diamanten namelijk helemaal niet makkelijk te herkennen.
Er zijn verschillende doe-het-zelf test die je thuis kunt doen om te kijken of jouw diamant echt is. Om het zeker te weten, moet je natuurlijk wel even langs de juwelier.

Maar als jouw edelsteen een van de volgende vier tests niet haalt, dan kun je er vanuit gaan dat het gaat om een echte nepperd:
1. Blaastest - Houd de edelsteen voor je gezicht en adem uit door je mond. Net als bij een spiegel, beslaat de edelsteen. Als de edelsteen na 2 seconden nog beslagen is, dan is het zeer waarschijnlijk dat het om een vervalsing gaat. Een echte diamant verliest de warmte van jouw adem onmiddellijk en de waas zal binnen enkele ogenblikken verdwijnen.
2. Krantentest - Deze test werkt alleen met een losse edelstenen. Leg de edelsteen op een pagina uit de krant en probeer er doorheen te lezen wat er in de krant geschreven staat. Als je de letters enigszins kunt zien, dan gaat het waarschijnlijk om een nepperd.
3. Drijftest - Dit is een simpele test. Je laat je steen in een glas water zakken en kijkt hoe diep die gaat. Een echte diamant zal tot de bodem zinken. Andere imitatie materialen zullen in het midden of aan het oppervlak blijven drijven.
4. Weerstandtest - Verwarm de edelsteen in kwestie dertig seconden lang boven een aansteker. Niet me je hand natuurlijk. Laat de hete steen vervolgens in een glas ijskoud water vallen. Kwetsbare materialen als glas en kwarts zullen waarschijnlijk barsten of breken. Diamanten niet, die zullen deze test altijd doorstaan.

Zirkonia is the next best thing

Niet iedereen kan zich diamanten veroorloven. Wij zeker niet. Daarom hebben wij ons assortiment gekozen voor sieraden met zirkonia’s. Deze edelsteen is van uitstekende kwaliteit en extreem glanzend is. Het wordt door kenners beschouwd als de beste imitatie van diamanten die mensen ooit gemaakt hebben. Zelfs sommige vakmensen kunnen de twee stenen niet van elkaar onderscheiden.

Benieuwd geworden naar dit fantastische alternatief? Wij hebben een grote selectie earcuffs, oorbellen, ringen en oorstekers die ingelegd zijn met de mooiste zirkonia. Stuk voor stuk vervaardigd met de beste kwaliteit edelmetalen.

Wat is een zirkonia?

Dit is een zeer bekende edelsteen die veel gebruikt wordt in sieraden. Maar ook hier geldt, de ene zirkonia is de andere niet. Geen paniek, het verhaal is hier gelukkig niet zo ingewikkeld als bij de diamanten. Er zijn namelijk maar twee soorten van deze edelsteen: de natuurlijk gedolven zirkonia en de synthetische cubic zirconia.

De natuurlijke zirkonia is zeer zeldzaam en kostbaar. Maar deze lijkt niet echt op een diamant en is om die reden minder populair. Wij hebben in ons assortiment sieraden met de door mensen gefabriceerde versie van deze fonkelende steentjes. Omdat de eigenschappen van de edelsteen naar eigen hand gezet kunnen worden, lijkt deze kunstmatige edelsteen het meest op de diamant. En daar waren we natuurlijk naar op zoek.

Dit zijn de drie belangrijkste kenmerken van een synthetische zirkonia:
● Als er zonlicht op valt, dan zie je een duidelijke regenboog prisma. Dit zal bij een natuurlijke diamant niet het geval zijn.
● Deze edelsteen is haast perfect. Je zult geen imperfecties of zwarte puntjes zien als je deze edelsteen van heel dichtbij bestudeert.
● Een zirkonia is een stuk zwaarder dan een diamant met dezelfde omvang. Meestal gaat het om een factor twee in vergelijking met een echte.

Sieraden met kristal

Kristal is ook weer zo een lekker verwarrend begrip. Want de term kristal wordt op verschillende manieren gebruikt. In de natuur kunnen kristallen ontstaan als een bepaald mineraal stolt. Er kunnen veel verschillende vormen ontstaan, allemaal met een driedimensionale structuur. IJskristallen die in de winter soms ontstaan, zijn hier een goed voorbeeld van.

Ieder mineraal vormt kristallen met een specifieke kleur en structuur. Bekende voorbeelden zijn de groene jade kristallen en de paarse amethist. De kleur van de rozenkwarts mag je zelf raden. Ook diamanten passen in dit rijtje. Een diamant is namelijk niets meer dan een natuurlijk gevormd transparant kristal ontstaan uit koolstof.

Maar, hoe zit dat dan met de kristallen glazen die bij mijn ouders thuis in de vitrinekast staan?

Juist ja, sommige glazen heten ook kristal. Ondanks de naam, hebben kristallen glazen feitelijk niets te maken met de natuurlijke edelstenen. Dit kristal is een menging van glas met een metaal. De beste kwaliteit kristalglas wordt met lood gemengd, maar kristal kan ook met andere metalen zoals zink gemengd zijn. Het resultaat van dit mengsel is dat het glas meer schittert en een rijker kleurenspectrum vertoont. Het nadeel is echter dat kristal sneller breekt dan glas.

In de wereld van sieraden wordt de term kristal heel losjes gebruikt. In de meeste gevallen gaat het om deze synthetische variant, een glasachtig glimmende steen. Mocht het om een natuurlijk kristal gaan, dan wordt dat er meestal apart bij vermeld. De natuurlijke kristallen zijn immers vaak kostbaarder. Maar niet altijd, zoals in het geval van de Swarovski kristallen.

Swarovski is ‘s werelds beste imitatie

Daniel Swarovski was een pionier op het gebied van kristalglas en is de uitvinder van een zeer nauwkeurige kristalsnijmachine. Die uitvinding maakte het mogelijk om van glas vervaardigde kristallen zo nauwkeurig te snijden dat ze precies op diamanten lijken. Sinds die uitvinding worden de hoogglanzende en elegante Swarovski kristallen veel gebruikt in sieraden. Ze zijn niet bepaald goedkoop, maar wel voordeliger dan echte diamanten.

Vijf belangrijkste verschillen tussen een zirkonia, kristal en diamant

Al die verschillende termen zorgen voor veel verwarring. Zeker ook omdat ze vaak verkeerd en door elkaar gebruikt worden. Dus voor we verder gaan willen we nog even duidelijkheid scheppen. In de vergelijking hieronder hebben we het over de door de mens gemaakte glasachtige edelstenen als we het over kristal hebben. En voor zirkonia geldt hetzelfde. In de onderstaande vergelijking bedoelen we altijd de synthetische variant. Maar als we het over diamant hebben, dan alleen de echte natuurlijk.

Schittering

De synthetische edelstenen schitteren vaak iets meer dan de natuurlijke diamanten. Je ziet dit soort edelstenen daarom vaak terug in hoogwaardige vergulde sieraden. Veel sieraadontwerpers werken met zirkonia juist om deze bijzondere eigenschap. Kijk maar eens hoe mooi deze regenboog ring fonkelt.

Prijs

Zoals ieder weet, is de diamant van alle edelstenen de duurste ter wereld. Die zijn om die reden gewoonweg niet voor ons weggelegd. Sieraden met synthetische edelstenen zijn aanzienlijk goedkoper en daarom een stuk interessanter voor gewone mensen zoals jij en ik. Van de twee opties is de zirkonia over het algemeen het voordeligst. En gelukkig lijkt deze prachtige steen ook nog het het meest op de echte.

Gewicht

Als je een ring kiest met een enkele grote steen bovenop, of een ketting die ingelegd is met tientallen kleine juweeltjes, dan is het gewicht van het materiaal erg belangrijk. Kristal is het lichtst van de drie en diamanten komen op de tweede plaats. Zirkonia is vaak twee keer zwaarder dan een diamant. Hier moet je dus wel rekening mee houden in sommige specifieke samenstellingen.

Breekbaarheid

De diamant is het sterkste natuurlijke materiaal dat er is. Die breekt dus nooit. Het kristal staat aan de andere kant van het spectrum. Die is vrij breekbaar en je zult voorzichtig om moeten gaan met kristallen sieraden. De zirkonia is juist heel erg slijtvast en op dit aspect de beste keuze na de diamant.

Prisma effect

Zowel kristal als zirkonia heeft een groter prisma effect dan echte diamanten. Dat betekent dat invallend licht in meer verschillende kleuren wordt geschift. Sieraden met een van deze twee edelsteentjes fonkelen daardoor extra veel zodra er zonlicht op schijnt.

Tips om jouw look samen te stellen

Een sieraad met schitterende edelstenen kan jouw look helemaal afmaken. Zeker als het gaat om een elegante look voor een formele gelegenheid. Als je naar een bruiloft gaat bijvoorbeeld, of naar een afstudeerfeestje. Bij een galajurk horen nou eenmaal accessoires met heldere fonkelende stenen zoals deze elegante oorbellen.

Mocht het een iets minder formele gelegenheid zijn zonder dresscode, zoals een barbecue of een feestje bij vrienden, kies dan voor een hippe earcuff met gekleurde edelsteentjes. Die klem je zo om je oorlel heen, je hebt dus geen gaatjes nodig. Je vriendinnen zullen zeker weten jaloers op je zijn als je hiermee verschijnt.

Is jouw look wat stoerder? Dan raden we aan om deze David Bowie achtige zilveren oorstekers met gekleurde edelsteentjes te dragen. Die staan heel goed bij een look met denim en donkere kleuren. Als je ook je make-up een beetje donker inzet, dan heb jij dé look van de avond, gegarandeerd.