Wat is gold plated?

In deze tijd is het niet meer nodig om dure sieraden te kopen, het hoeft niet echt goud te zijn om er mooi uit te zien. Je hebt nu namelijk ook gold plated sieraden, deze zijn betaalbaarder dan echt goud en zien er ook nog eens hetzelfde uit als echt gouden sieraden. Zo is er een betaalbare oplossing voor ieder zijn portemonnee.

Wat maakt de gold plated sieraden zo bijzonder?

Een sieraad die gold plated is, is eigenlijk een sieraad als basis vaak metaal, met een kleurlaagje eroverheen. Verguld is een andere naam voor gold plated sieraden, maar in de winkels en over het algemeen wordt er altijd gesproken over gold plated sieraden, iedereen begrijpt dan ook gelijk wat je bedoelt. Gold plated sieraden zijn een stuk goedkoper dan echt gouden sieraden omdat alleen het laagje eroverheen vloeibaar goud is. Om ervoor te zorgen dat je sieraden goed beschermd zijn tegen beschadigingen en krassen, zit er een extra beschermende laag over de gold plating heen. Gold plated sieraden zijn perfect als je de mooie kleur van het goud wil, maar op de prijs wil letten.

De basis onder gold plated

Het metaal onder het laagje vloeibaar goud is vaak van zilver of brass. Het metaal is de basis van het sieraad. Wij maken gebruik van sterling zilver. Wat ook vaak gebruik wordt als basis van de sieraden in plaats van zilver, dat is brass. Brass is een mengels van koper en zink, de kleur is donker goud, waardoor je veel langer plezier ervan hebt. De kleur van de brass is namelijk precies dezelfde kleur als het vloeibare goud wat de plating afmaakt. Dus zelfs met een krasje of beschadiging blijven de sieraden er mooi uit zien.

Het proces van plating

Het gehele proces van plating op de sieraden kan wel een aantal dagen in beslag nemen. Het is niet iets wat in een dag geregeld is, maar diverse stappen moeten worden ondernomen. Als de sieraden gesneden zijn en de juiste vorm en alles hebben zijn ze bijna klaar. Alleen het plating proces moet worden gestart en afgerond, dit gebeurt door onderstaande stappen te doorlopen:
• De sieraden zijn behalve de plating helemaal af. Het basismateriaal, het metaal is van sterling zilver, brass of koper.
• De sieraden moeten heel goed worden schoongemaakt, zodat er helemaal nergens op de sieraden geen vuil meer zit.
• De eerste laag die over het basismateriaal gaat van de sieraden is koper. Het gouden laagje van de plating blijft door de koper beter zitten en de sieraden blijven langer mooi.
• Als de eerste laag goed gedroogd is volgt de tweede laag dit is tevens ook de hoofdlaag. De hoofdlaag bestaat uit echt vloeibaar goud en geeft aan de sieraden echt het wauw effect. Na elke laag moeten de sieraden heel goed drogen, om het proces niet te verstoren.
• Tot slot de laatste laag, de transparante vloeistof die als beschermlaag over de gold plated sieraden zit.
Als alle stappen goed zijn doorlopen hebben de sieraden een mooie gouden kleur. In dit geval een mooi laagje vloeibaar goud wat over het metaal is gegoten.

Producten vermijden

Hoe mooi ze blijven en hoelang hangt echt af van veel verschillende factoren, hoe er mee om wordt gegaan, de dikte van het sieraad, maar ook externe factoren van buitenaf, zoals bijvoorbeeld het weer, zoals regen en zuurstof. Er zijn verschillende producten die je kan vermijden om je gold plated sieraden zo mooi en zo lang mogelijk mooi te houden:
• Vermijd water: Zorg dat je je gold plated sieraden niet om hebt tijdens het douchen, je haar wassen of het zwemmen. Gold plated sieraden houden namelijk niet van chloor en water.
• Vermijd chemische producten: Iets waar gold plated sieraden ook niet van houden is chemische producten. Ga je je huishoudelijke klusjes doen of alleen even de afwas, doe dan je sieraden af en pas als je handen goed droog zijn weer om.
• Vermijd zweet: Tevens houden gold plated sieraden ook niet van zweet. De kleur veranderd als het sieraad in aanmerking komt met zweet. Doe daarom ook tijdens het sporten je sieraden af.
• Vermijd sprays: Tot slot wordt er afgeraden je sieraden om te houden met spuiten van parfum of haarlak. Ook als je je insmeert met zonnebrandcrème of bodylotion wordt er aangeraden je sieraden af te doen en pas weer om te doen als de crème goed ingetrokken is in je huid.

Hoe hou je gold plated sieraden mooi

Niet alleen kun je bepaalde producten vermijden om je sieraden mooi te houden, maar zelf kun je ook een aantal dingen doen om je gold plated sieraden mooi te houden. Hoe beter je de bovengenoemde producten vermijdt en hoe beter jijzelf er mee om gaat, hoe langer jou gold plated sieraden mee zullen gaan. Je kan onderstaande dingen doen:
• Niet mee slapen: Als je gaat slapen doe je sieraden dan af, op deze manier kan je ook nergens in blijven hangen in je slaap en kunnen je sieraden ook niet kapotgaan
• Opbergen: Berg je sieraden op in een donkere en afgesloten plek, in een zakje of doosje. Je hebt speciale sieradendozen waar je meerdere dingen in kwijt kunt of je kan je sieraad opbergen in het doosje of zakje waarmee je het in ontvangst hebt genomen voor het eerst.

Hoe maak je gold plated sieraden schoon?

Tuurlijk kan het gebeuren dat je sieraden vies worden, hoe goed je ook erop let en de bovengenoemde producten zoveel mogelijk vermijdt. Echter moet je ze ook schoonmaken als ze vies zijn, om te voorkomen dat het erger wordt. Het kan dan ook voorkomen dat jou gold plated sieraden een soort groene uitslag krijgen. De groene uitslag komt door de zuurgraad van je huid en is per persoon verschillend. De zuurgraad wordt bepaald door verschillende factoren, zoals, medicijn- en alcohol gebruik, je voeding en je transpiratie. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer weg hebben, hiervoor heb je eigenlijk maar twee dingen nodig. Maak voorzichtig je sieraad schoon met lauwwarm water en een zachte doek, voeg niks aan het water toe om het beter “schoon” te krijgen, dat gaat alleen maar bergafwaarts werken.

Welke soorten sieraden heb je gold plated?

Er is eigenlijk geen soort sieraad die niet gold plated kan zijn. Je hebt namelijk van gold plated sieraden oorbellen, ringen, kettingen, maar ook armbanden. Onder deze sieraad categorieën heb je ook weer verschillende soorten ringen of armbanden, zoals schakelarmbanden of plaatarmbanden. Of je nou op zoek bent naar de perfecte ring, de perfecte armband of ketting, maar je hebt geen hoog budget dan kan gold plated sieraden voor jou de perfecte oplossing zijn.

Hoe bepaal je welke maat je hebt?

Oorbellen spreken voor zich dat je daar geen maat bij nodig hebt. De sieraden waar je we een maat bij nodig hebt zijn armbanden, ringen en vaak ook kettingen. Op onze webshop kan je de maten heel makkelijk inzien die staan er namelijk gewoon bij. Je kan zelf heel makkelijk de maten opmeten.

Armbanden maat

Meet de omvang van je pols met een meetlint en tel daar 0,5 tot 1 centimeter bij op, zodat het armbandje niet te strak om je pols zit. Afhankelijk van de soort armband kan je ook meer dan 1 centimeter erbij op tellen, bij bedel armbandjes staat het altijd wel erg leuk als het wat losjes op de pols hangt.

Kettingen maat

Om de maat van je ketting te bepalen moet je de omvang van je nek weten. Met een meetlint kan je heel makkelijk zelf je nekomvang opmeten. Als je dan op zoek gaat naar een ketting kan je daar van 1 tot een paar centimeter vanaf wijken, afhankelijk van de soort ketting die je wil kopen. Gaat jouw keuze uit naar een choker dan zal ik niet te veel afwijken van je nekomvang. Wil je liever een laaghangend model hou dan tussen de 10-15 centimeter aan opgeteld bij je nekomvang. Heb je liever een ketting met meerdere laagjes, let dan goed op dat je naar zowel de laagste als de hoogste ketting kijkt qua maat.

Ringen maat

De ring maat bepalen kan je zelf proberen. Door middel van de omvang van je vinger te bepalen in millimeters, of hem laten opmeten. Elke juwelier heeft een maatstaaf voor ringen, het is voor hen dan ook een kleine moeite om jou ring op te meten als je er een draagt. Anders kan je het ook gewoon vragen aan de medewerkers van de juwelier, dat je graag je ring maat wil weten en of zij dat voor jou kunnen opmeten.

Hoe combineer je meerdere kleuren sieraden

Meerdere kleuren sieraden kon vroeger absoluut niet, je droeg of alles in zilver of alles in goud of rosé goud. Nu in deze tijd is het juist geweldig leuk in meerdere kleuren sieraden te combineren, een favoriet is hierbij rosé goud, zilver en of goud. Juist het contrast van het warme goud en het koele van zilver is een echte eye-catcher. Het is tegenwoordig zo hip en in de mode dat er ook setjes van drie worden gekocht, een in zilver, een in goud en een in rosé goud. Die combinatie voegt net dat beetje extra toe aan je outfit. Uiteraard kan je ook combineren met andere kleuren erbij niet de standaard goud en zilver. Vooral in de zomer zie je veel sieraden ook met wat kleur erbij. Een bedeltje of iets anders klein, maar net die finishing touch geeft.