Wat is de betekenis van Mandala?

Ontdek de prachtige cirkelvormige figuren met bijzondere symbolen en afbeeldingen: de mandala. Het is makkelijk te onderscheiden van andere figuren en het betekent eigenlijk letterlijk ‘magische cirkel’. Magisch is het zeker. Vooral wanneer het prachtig is ingekleurd met al zijn nuances en kleuren. Maar wat betekent het nou eigenlijk en hoe is het opgebouwd? Volgens de Oosterse wijsheden geeft een mandala inspiratie en innerlijke verrijking. Het maakt je bewust van oneindigheid en hoe de verbinding met alles en iedereen om je heen geregeld is.

Hoe is een Mandala opgebouwd?

Een mandala kent dan ook geen begin en een einde. In het boeddhisme en het Hindoeïsme wordt er binnen tradities, meditaties en rituelen veelvuldig gebruik gemaakt van deze magische cirkel. De opbouw hiervan is erg belangrijk en bestaat allereerst uit de buitenrand en wordt de circle of life genoemd. Dit is niet alleen de basis maar vind je ook nog eens terug in het dagelijks leven. Zo staat het symbool voor de zon, de maan en de aarde.

De binnenkant van de mandala is waar je je veilig voelt. Hier heb je alle rust en de ruimte om over alles in het leven na te denken. Zo help je jouw innerlijke proces op gang. Als je goed kijkt zie je in het midden een stip en dit heeft ook een belangrijke betekenis. Dit is het centrum en staat symbool voor de kracht die bij elkaar komt. Dit is waar alles begint en waar het mee in verbinding staat. Prachtig, is het niet?