Wat is 925 zilver? | Alle feiten lees je hier

Je hebt je vast wel eens afgevraagd waar jouw zilveren sieraden van zijn gemaakt. Het is een metaal dat uit de aarde komt en wordt daarom geclassificeerd als een natuurproduct. Van nature is het een zacht materiaal en het komt uit gedolven zilver. Het is ook mogelijk dat het verkregen wordt bij winning van andere metalen, zoals goud, koper, lood en zink. De grootste zilvermijnen vind je in Mexico, Peru, de Verenigde Staten en Canada. Lees hier waaruit 925 zilver bestaat en hoe je dit prachtige product verzorgd.

Waaruit bestaat 925 zilver?

Een van de verschillende vormen waar jouw sieraden uit bestaan is 925 zilver. Dit houdt in dat 92,5 procent uit zilver bestaat en 7,5 procent uit een ander metaal. In de meeste gevallen is dit koper. Deze verhoudingen zijn vastgelegd in de waarborgwet van 1986 om consumenten te beschermen tegen fraude. Dit tweede metaal, zoals koper, wordt toegevoegd om enkele eigenschappen van het pure metaal te vermijden. Het is namelijk ook een buigzaam materiaal en daardoor kan een sieraad van dit pure metaal sneller beschadigen.

Dit is niet het geval bij 925 zilver. De toevoeging van de koper zorgt voor versteviging en maakt het bestaan ook minder vatbaar voor schade. 925 zilver wordt ook wel sterling genoemd en is een oud-Engelse benaming voor ‘met een kleine ster’, waarvan de officiële spelling steorling is. Het verwijst naar de zilveren munten in Normandië die voorzien werden van een ster. Daarnaast gaat er ook een gerucht dat het afkomstig is van het Franse woord ‘esterlin’, dat ‘hard’ betekent.

Waarom kan mijn sieraad verkleuren?

Het kan voorkomen dat jouw sieraden van 925 zilver gaan verkleuren. Mocht dit het geval zijn dan kan het gebeuren dat het groen, zwart of dof wordt. Dit komt voornamelijk door invloeden van buitenaf, zoals de lucht. Je noemt dit ook wel oxideren en het is een natuurlijk proces van het metaal waarbij een chemische reactie optreedt. Hierdoor kan het gaan verkleuren. Het is ook mogelijk dat het verkleurt door de zuurgraad van je huid. Dit is per persoon verschillend en heeft te maken met wat je eet, of je alcohol drinkt en of je medicijnen slikt.

Hoe verzorg ik mijn sieraad?

Om de glans van een sieraad van 925 zilver mooi te houden is een goede verzorging belangrijk. Leg jouw sieraad nooit neer in vochtige ruimtes of laat het thuis als je gaat zwemmen, sporten of naar de sauna. Chloor en een hoge luchtvochtigheid is namelijk niet goed voor sterling en kan eraan bijdragen dat jouw sieraad groen, zwart of dof wordt. Je kunt het wel altijd oppoetsen met een zilverpoetsdoek. Daarnaast is het ook belangrijk dat je na het aanbrengen van make-up je handen wast met water en zeep om jouw 925 zilver sieraad niet aan te tasten.

Ook iets waar je misschien niet zo snel aan zal denken is dat je het uit de buurt moet houden van zwavel. Dit vind je in etenswaren als eieren, vis, uien en schaaldieren. Wanneer je deze tips in acht neemt zorg jij ervoor dat je zo lang mogelijk van jouw sieraad kunt genieten. Een zilveren sieraad ziet er daarnaast ook nog eens prachtig uit en is een ideale toevoeging aan jouw outfit. In onze webshop vind je verschillende prachtige sieraden van 925 zilver. Wat is jouw favoriet?