Tweede gaatje schieten | de 10 belangrijkste vragen

Wil jij graag een tweede gaatje schieten om jouw earparty aan te vullen met prachtige oorbellen of oorstekers? Dat is een leuk idee! Het is begrijpelijk dat het schieten van nieuwe gaatjes spannend kan zijn. Daarom lees je hier het antwoord op de 10 belangrijkste vragen zodat jij met een gerust hart naar de juwelier kan. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en wat er allemaal bij komt kijken bij een tweede gaatje schieten. Tot slot krijg je nog een aantal nuttige tips zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Hoe gaat het in zijn werk?

Weet jij nog hoe het eerste gaatje geschoten werd? Het tweede gaatje schieten gaat op precies dezelfde manier. Er wordt namelijk ook gebruik gemaakt van een zogenoemd schietpistooltje. Eerst worden jouw oren goed ontsmet en daarna wordt de plek afgetekend waar het gaatje moet komen. De zweerknopjes worden in het pistooltje geplaatst en in een flits in je oren geschoten. Dit doet hij één voor één. Het afsluitmechanisme maakt daarna de achterkant vast. De reden dat het niet tegelijk wordt geschoten is omdat het mogelijk is om een afwijking te krijgen als je bijvoorbeeld je hoofd ineens beweegt uit schrik.

Is elke plek mogelijk?

Het schieten van een tweede gaatje op welke plek hangt heel erg af naar welke juwelier je gaat. Het is niet veilig om in het kraakbeen te schieten omdat er dan complicaties kunnen optreden zoals bloedingen. Ook geneest het kraakbeen dan onregelmatig en er kan zelfs een bobbelige oppervlakte ontstaan, ook wel een bloemkooloor genoemd. En dat wil je natuurlijk niet! Het is wel mogelijk om een derde of vierde gaatje te schieten in het zachte gedeelte van je oorlel als daar nog plek voor is.

Is het pijnlijk om een tweede gaatje te laten schieten?

Het is natuurlijk persoonsgebonden wat je precies voelt, maar omdat het tweede gaatje schieten binnen een seconde gebeurd is voel je meestal alleen een kort steekje. Daarna kan de plek wat branderig aanvoelen. Dit gaat al snel weg, maar er kan wel een lichte irritatie optreden. Dit is na maximaal drie dagen weg. Het hangt er ook vanaf met welk schietpistool er gewerkt wordt. Het is mogelijk dat je schrikt van de klik die het pistool maakt. Bij volwassenen wordt er één voor één een tweede gaatje geschoten, dus je kan aan beide oren heel even iets voelen.

Wat kost een het en welke knopjes zijn mogelijk?

De prijs voor een tweede gaatje schieten is afhankelijk naar welke juwelier je gaat. Je kunt meestal kiezen tussen verschillende zweerknopjes. Deze moeten tijdens het genezingsproces inblijven. Meestal is het tweede gaatje schieten gratis en betaal je uitsluitend voor de oorknopjes. Je kunt kiezen voor gouden knopjes of zilver. Maar het is wellicht ook mogelijk om te kiezen voor iets kleurrijks, zoals een lieveheersbeestje. Je moet er wel zes weken mee doen voordat je nieuwe oorbellen in kunt doen, dus iets neutraals is meestal het handigste. Dan kan hoef je jouw outfit niet steeds af te stemmen op je oorknopjes.

Hoe verzorg ik mijn tweede gaatje?

Bij het tweede gaatje schieten is het belangrijk dat je ook voor een goede nazorg zorgt om ontstekingen te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je twee keer per dag het gaatje schoonmaakt met ontsmettingsvloeistof. Doe dit zowel aan de voor- als achterkant van je oor en gebruik hierbij geen watje of wattenstaafje. Er kunnen dan kleine pluisjes loskomen en dit kan irritatie veroorzaken. Draai de knopjes twee tot drie keer een halve draai rond zodat de vloeistof ook onder het knopje komt. Zo maak je het tweede gaatje goed schoon.

Welke producten moet ik vermijden?

Het is belangrijk dat jouw handen altijd goed gewassen zijn wanneer je jouw oorbel aanraakt. Doe je dit niet dan heb je extra kans op een ontsteking. Vermijd ook zoveel mogelijk het contact met shampoo, zeep, haarspray et cetera. Dit wil niet zeggen dat je je haren niet meer kunt wassen natuurlijk! Na het douchen is het extra belangrijk dat je jouw tweede gaatje goed schoonmaakt. Tot slot is het ook belangrijk dat je niet achter de knopjes blijft hangen. Mocht dit toch gebeuren, trek dan niet te hard. Maak het voorzichtig los zodat het knopje niet uitgaat.

Wat als het toch gaat ontsteken?

Na het tweede gaatje schieten kan je tot maximaal drie dagen een lichte irritatie voelen. Dit is volkomen normaal en gaat gelukkig ook weer weg. Mocht het toch gebeuren dat je oor rood blijft, opgezwollen wordt en dat het echt veel pijn gaat doen, dan is het mogelijk dat er toch iets aan de hand is. Het kan zijn dat je allergisch bent voor het knopje in je oor of dat er een infectie is opgetreden. In dit geval is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat en hij of zij kan je dan verder helpen.

Is het mogelijk om te zwemmen met een tweede gaatje?

Het is in principe mogelijk om te gaan zwemmen wanneer je een tweede gaatje wilt schieten. Let er wel op dat je na een heerlijke duik je oren goed droog maakt en dat je rondom de oorbel extra ontsmettingsvloeistof plaatst. Het is ook mogelijk om vooraf een beetje vaseline op je oor te smeren, dit werkt namelijk waterafstotend. Zo vermijd je zo goed mogelijk het contact tussen water en jouw tweede gaatje. Het belangrijkste is eigenlijk dat je het gewoon goed schoonmaakt en keer extra desinfecteert.

Welke tips zijn nog meer belangrijk?

Nu je alles weet over een tweede gaatje schieten is het natuurlijk tijd om alvast een mooi paar oorbellen uit te zoeken. Het is aan te raden om een half jaar lang dagelijks oorbellen te dragen want het is anders mogelijk dat de gaatjes weer dichtgroeien. Ook kun je in het begin beter niet kiezen voor zware oorbellen of oorringen omdat het ook irritatie kan opleveren. Het beste is om te kiezen voor een paar leuke kleine oorbellen of oorstekers. Zo weet je zeker dat het genezingsproces zo goed mogelijk gaat.

Wanneer je al deze tips in je achterhoofd houdt is er niets aan de hand en kun je heerlijk genieten van jouw nieuwe earparty. Het is namelijk hartstikke leuk om nieuwe oorbellen toe te voegen! In de webshop van Xoo vindt je verschillende oorbellen die je kunt dragen om jouw look helemaal compleet te maken. Wat dacht je van deze hartjes oorstekers van 925 zilver of deze oorstekers met een oogje. Een prachtig minimalistisch design dat ook gemaakt is van 925 zilver om je look te upgraden. Heel veel plezier met jouw tweede gaatje schieten!