Hoe werkt het vergroten of verkleinen van een ring?

Het zal je maar net gebeuren: je hebt een ring gekocht en na een tijdje past hij ineens niet meer. Gelukkig is daar een eenvoudige oplossing voor. Je kunt hem namelijk laten vergoten of verkleinen zodat hij snel weer passend is. Je kunt dit het beste laten doen bij een expert, zoals een goudsmid omdat hij ervaring heeft om dit te doen. Lees hier wat er allemaal bij komt kijken en hoe je jouw favoriete ring weer passend kunt laten maken.

Kunnen alle ringen vergroot of verkleind worden?

Het hangt er eerst vanaf van welk materiaal de ring is gemaakt. Heb je er een van goud of van zilver die je wilt laten vergroten of verkleinen, dan is dat geschikt. Staal en palladium zijn materialen die te hard zijn en daardoor kunnen ze breken. En dat is natuurlijk helemaal zonde. Ook ringen die ingelegd zijn met zirkonia of diamant kunnen niet altijd vergroot of verkleind worden. Mocht je er een hebben die wel geschikt is om te vergroten, dan wordt het door middel van een mal vermaakt.

Het kan ook voorkomen dat er een stukje edelmetaal wordt tussen gevoegd. Bij het verkleinen wordt er juist een stukje edelmetaal weggehaald. Daarna wordt het weer netjes aan elkaar gesoldeerd en mooi afgewerkt. Op die manier heb je weer een prachtige ring die je kunt dragen. Zo maak je van je handen weer een tof feestje om te shinen. Natuurlijk is ook de vraag hoe je de juiste maat van jouw ring weet. Dit kan je eenvoudig opmeten door de binnenkant te meten van een oude ring die nog wel past.

Het is ook mogelijk om met een touwtje, lintje of papiertje de maat op te meten. Draai het om je vinger en zet met een pen een streepje op het hulpmiddel dat je gebruikt. Leg het vervolgens neer en meet met een liniaal hoeveel millimeters er zijn tot de streep. Mocht het iets afwijken dan kun je het beste kiezen voor de maat die het dichtste in de buurt komt. Vervolgens kun je jouw ringmaat vinden in de tabel onderaan op onze website.

Hoeveel maten kan het vergroot of verkleind worden?

Bij het vergroten of verkleinen van een ring is meestal het mogelijk om dit maar één maat te doen. Heb je er een met stenen, dan kan het meestal maar een halve maat vermaakt worden. Wanneer het wel met een maat vermaakt wordt heb je de kans dat de steentjes los gaan zitten door de spanning. Je kunt altijd advies vragen bij een goudsmid of juwelier bij jou in de buurt. Ook zijn er een aantal aandachtspunten te benoemen bij het vergroten en verkleinen van een ring.

Mocht er bijvoorbeeld een gravure in de ring zitten dan is het mogelijk dat deze beschadigd raakt. In dat geval moet het opnieuw worden bijgewerkt. Het is ook mogelijk dat een diamant los kan komen. In dat geval wordt er een reparatie uitgevoerd om alles weer terug op zijn plaats te zetten. Je kunt ook één keer in de zoveel jaar je ringen laten opmaken als nieuw. Na afloop zijn ze weer helemaal zoals nieuw en kan je weer een aantal jaren door.