Hoe ontstaat vocht condens in een horloge?
Het is eigenlijk heel simpel hoe vocht condens ontstaat in een horloge. Heb je door een stevige regenbui gefietst of ben je jouw uurwerk vergeten af te doen tijdens het zwemmen, sporten of douchen? Dan is het mogelijk om vocht condens in een horloge te krijgen. Ook bij grote temperatuurverschillen kan er waterdamp in jouw uurwerk ontstaan. Mocht dit in de binnenkant zijn, dan kan het zijn dat hij lek is of dat je de kroon niet hebt goed dichtgedaan. Dit kan al snel gebeuren als je bijvoorbeeld de batterij wilt vervangen voor een nieuwe.
Meestal heeft de aanwezigheid van vocht condens in een horloge ook te maken met de waterdichtheid of hoe waterafstotend het model is. Op de deksel staat tot hoeveel meter jouw uurwerk waterdicht is. Het is ook mogelijk dat het op de wijzerplaat staat. Een andere reden van vocht condens kan zijn dat het glas van jouw uurwerk kapot is of misschien heeft de pakking in je horloge wel zijn laatste tijd gehad. Er zijn heel veel verschillende redenen dat er waterdamp in jouw horloge ontstaat. Bij Xoo vind je horloges die waterafstotend zijn tot 3 ATM.
Wat kan ik het beste doen?Het is natuurlijk algemeen bekend dat jouw uurwerk niet van water houdt, maar het is niet direct gevaarlijk. Je hoeft dus gelukkig niet meteen in paniek te raken. Mocht het niet vanzelf weggaan en ontdek je druppels? Dan is het tijd om naar de juwelier te gaan zodat hij of zijn ernaar kan kijken. Is het alleen vocht condens, dan is het aan te raden om je horloge even weg te leggen. Het gaat vanzelf na een tijdje weer weg. Je kunt dit eventueel doen in een bak gevuld met rijst, want dit neemt namelijk vocht condens op.
Het is aantrekkelijk om meteen een föhn te gebruiken om het vocht condens in je horloge weg te krijgen, maar dit is niet handig. Het kan namelijk alleen maar meer schade opleveren en dat is natuurlijk zonde. Mocht de waterdamp na een week nog niet uit je uurwerk zijn dan is het ook aan te raden om even langs de juwelier te gaan. Mocht je dus pas condens vocht in je horloge constateren en kom je thuis van een flinke regenbui, dan is het gewoon even afwachten. Pas als het echt niet weggaat kun je het naar een expert brengen.