Hoe kun je sieraden het beste onderhouden?

Wanneer je een mooi sieraad hebt, wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk glimmend blijft. Dit doe je allereerst door er zorgvuldig mee om te gaan maar ook door het af en toe te onderhouden. Omdat er verschillende soorten sieraden zijn hebben wij in deze blog voor jou een aantal schoonmaaktipsop een rijtje gezet voor plated, gouden, zilveren, silver plated en gold plated sieraden. Ook ontdek je een paar algemene tips zodat je de basis weet om sieraden zo lang mogelijk mooi te houden.

Schoonmaaktips plated sieraden

Heb je plated sieraden dan zijn ze gemaakt van metaal met een dun laagje zilver of goud eromheen. Om dit schoon te maken moet je extra voorzichtig zijn. Is het vies, dan kun je het opwrijven met een zachte droge doek of een poetshandschoen. Hierdoor gaat jouw juweeltje weer glimmen. Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen, want dit kan de plated laag aantasten. En dat is natuurlijk zonde. Ook is het aan te raden om je sieraden af te doen als je gaat zwemmen, douchen, schoonmaken of andere activiteiten waarbij je veel beweegt.

Schoonmaaktips gouden sieraden

Het voordeel van gouden sieraden is dat ze niet verkleuren. Wel kan het na langdurig gebruik een beetje dof worden. Om ervoor te zorgen dat jouw exemplaar weer gaat glinsteren kun je gebruik maken van speciale reinigingsvloeistof. Hierin dompel je jouw exemplaar een paar seconden in onder en daarna spoel je het af. Wrijf het droog en je ontdekt weer de prachtige glinstering zoals toen je hem kocht. Het is ook mogelijk om een poetsdoek voor gouden sieraden te gebruiken. Hiermee wrijf je over het juweeltje tot het weer glanst.

Daarnaast is het ook mogelijk om gouden sieraden met of zonder diamant schoon te maken. Heb je een exemplaar zonder diamant, dan kan je het schoonmaken met groene zeep. Maak een sopje en leg hier jouw sieraad in. Borstel het zachtjes met een zachte (tanden)borstel en spoel het af met lauwwarm water. Om ze af te drogen gebruik je een flanellen doek en je wrijft het op met een geprepareerd goud- of zilverdoek. Heb je gouden sieraden met een diamant, dan kun je het schoonmaken door middel van zacht vloeibaar afwasmiddel of fijnwasmiddel.

Ook hiervoor maak je een warm sopje en voegt bovenstaand middel toe. Je houdt de diamant in het bakje en borstelt het voorzichtig met een zachte (tanden)borstel. Pak daarna een zeef en leg hier jouw juweeltje in en spoel het af met lauwwarm water. Om het af te drogen gebruik je een zachte- niet pluizende doek. Dep het voorzichtig droog en je gouden sieraden glimmen weer als voorheen. Gebruik wel altijd een nieuwe tandenborstel, want een gebruikte is natuurlijk niet zo fris.

Schoonmaaktips zilveren sieraden

Ook bij zilveren sieraden is het mogelijk om het schoon te maken met groene zeep en een zachte (tanden)borstel. Spoel het af met lauwwarm water en droog het goed met een droge zachte doek. Als tweede kun je een zilverpoetsdoekje gebruiken. Je kunt het bij de drogist kopen en het is een zacht doekje dat is geïmpregneerd met een zilverpoetsmiddel. Hiermee tover jij de prachtige glans weer tevoorschijn. Stop het doekje niet in de wasmachine, want dan gaat de zilverpoets eraf. En dat is zonde.

Ook kun je een dompelbadje gebruiken waarbij je een speciaal middel gebruikt, zoals Hagerty Silver clean. Je dompelt jouw sieraad dan een paar seconden onder en je poetst het op met het bijgeleverde doekje. Let op! Het is niet mogelijk om dit te doen als je zilveren sieraden hebt met edelsteentjes of andere steentjes. Het kan namelijk gebeuren dat de steentjes losraken en dat is niet te bedoeling. Je kunt het beste kiezen voor de manier met groene zeep omdat dit het minst agressief is.

Schoonmaaktips silver plated en gold plated

Er bestaat ook sieraden van silver plated of gold plated die je schoon kunt maken. De eerste methode is door het te poetsen met een zacht doekje. Maar je kunt ook hier weer groene zeep gebruiken. Maak een sopje en borstel het sieraad voorzichtig met een zachte (tanden)borstel. Daarna spoel je het af met lauwwarm water en dep je het droog met een droge zachte doek. Poets alleen niet te hard, want anders heb je de kans dat je het vergulde zilver- of goudlaagje eraf poetst.

Algemene tips

Ook zijn er een paar algemene tips voor het onderhouden van je sieraden. De eerste tip is dat je het beste jouw exemplaren niet kunt dragen bij intensief werk. Hiermee voorkom je beschadigingen of zweet dat op het sieraad terecht komt. De tweede tip is dat je moet uitkijken met chemische middelen, zoals schoonmaakmiddelen. De derde tip is dat je ook goed moet letten op het gebruik van parfum en cosmetica. Doe altijd eerst je make-up, haarlak en parfum in voordat je jouw sieraden omdoet.