Draag jij een schelpen ketting tijdens de zomermaanden?

Een ketting met schelpen is echt iets voor de zomer. Als je er alleen al aan denkt gaat het zonnetje schijnen. Je wordt er gewoon blij van. De meesten kopen zo’n ketting wanneer ze op vakantie zijn. In alle landen aan de Middellandse Zee, maar ook verre oorden met kustgebieden, zie je ze in souvenir- en sieradenwinkeltjes. Ook op lokale marktjes en in campingwinkeltjes tref je ze aan. En het maakt eigenlijk niet eens uit hoe oud je bent, want een schelpen ketting is niet aan leeftijd gebonden. Je draagt het als je op vakantie bent, maar ook als je weer thuis aangekomen bent en de temperaturen laten het toe. Je doet er een leuk jurkje bij aan, of je draag een korte broek met zomerse top. De ketting met schelpen maken het dan helemaal af.

Op vakantie een schelpen ketting kopen

De schelpjes aan de ketting komen meestal van de locatie waar je verblijft. Zo krijgt de ketting echt een lokaal karakter. Schelpjes spoelen ’s nachts aan en worden dan ’s ochtends van het strand geraapt, maar het kan ook zijn dat de schelpen uit de baai worden gevist, omdat ze dan zo min mogelijk schaden door het aanspoelen hebben geleden. De golven kunnen immers best stevig zijn en door het telkens heen weer gaan in de branding kunnen schelpen het wel eens niet overleven. Daarom is het ook zo leuk om zelf schelpen te zoeken. Het strand ligt er niet helemaal vol mee en wat je dan aan hele en gave schelpen vindt, is dan de moeite waard om mee naar huis te nemen. Meestal komen ze in een mooie glazen pot of schaal terecht met wat strandzand. Of je maakt een olielamp met onderin een laag schelpen.

Thuis een schelpen ketting vinden

Het is niet moeilijk om in eigen land kettingen met schelpjes te vinden, want elke zomer zie je ze weer verschijnen. Zelfs als er geen zee of strand in de buurt is, weten de schelpen kettingen nog hun weg naar de winkel te vinden. Ook online krijg je ze en dan is het wat makkelijker om naar de verschillen tussen de kettinkjes te kijken. Het enige nadeel ten opzichte van op vakantie een ketting kopen, is dat je hem niet in je handen kunt houden en kunt zien. Op vakantie in zo’n klein winkeltje of op een marktje kun je de ketting voor je hals houden of mag je hem zelfs even omdoen om te kijken of het zo leuk staat als je dacht. Dat kan niet als je sieraden online koopt. Maar gelukkig kun je wel vaak ruilen als een sieraad dat je via een webshop hebt gekocht tegen blijkt te vallen.

Buiten de zomermaanden een schelpen ketting dragen?

Dat kan zeker. Denk maar eens aan een tropisch themafeest. Bij aankomst krijg je een bloemenketting of kokosnoot met parapluutje en je schelpenketting of –armband past hier prima bij. Je bent – al is het weer niet meer om naar huis te schrijven tijdens dit themafeest – helemaal passend gekleed in een rieten rokje en draagt een paar papegaaitjes in je oren. Krijg je geen bloemenkrans bij aankomst? Dan steek je een grote bloem achter je oren of doe je deze tussen het elastiekje in je haar. Je nagels fel gelakt, zomerse schoenen aan en nu maar hopen dat de verwarming in de zaal goed op temperatuur is. Een tropical party brengt leuke muziek met zich mee en de sfeer is weer even als van de zomer. Iedereen heeft het naar zijn zin en de schelpen ketting draagt 100% bij aan jouw zonnige uitstraling.

Soorten schelpen kettingen

Je kunt voor een choker model gaan, waarbij de schelpjes helemaal rondom zijn vastgespeld op de onderliggende stof. Als het een zwarte stof is, steken de witte schelpjes mooi af. Bij een lossere ketting hoeft er geen stof tussen je hals en de schelpjes te zitten. Dan zijn de schelpjes aan elkaar geregen en vaak gebeurt dit door middel van doorzichtig draad, zodat je echt alleen de schelpen ziet. Een andere variant is de langere ketting met één grote schelp die onder aan de ketting hangt. Deze schelp hangt dan halverwege je decolleté of soms nog lager. Je hebt bij een grote schelp wel meer keuze uit het soort schelp dat je kunt dragen. Je krijgt dan niet alleen voor de kokkel, wijde mantel of hartschelp gaan, maar kunt ook kiezen voor de zwaardschede of mossel. Deze laatste kan met de parelmoer binnenkant en donkere buitenzijde een aparte look geven. In elke unieke, grote schelp kan in elk geval een klein gaatje geboord worden om een bevestigingsmechanisme aan te brengen voor de ketting zelf.

Schelpen ketting zelf maken

Mocht je een keer op het strand komen en schelpen vinden, verzamel ze dan tijdens mooi weer en maak er iets van op een regenachtige dag. Het zelf gaatjes erin maken zal lastig gaan, maar soms vind je ze op het strand en dan zijn ze al voorzien van een klein gaatje. Een andere manier is voorzichtig lijmen op een andere ondergrond met het lijmpistool. Dat kan als je een zeer vaste hand hebt en een stevige ondergrond als stof hebt uitgekozen. Ga je de schelpen rijgen? Zorg in ieder geval voor een stevige draad en een goede sluiting. De schelpjes kunnen dan niet losraken van de draad en zelfs als de sluiting per ongeluk een keer los zou gaan, dan vallen ze samen op de grond en is de kans op schade aan de schelpjes kleiner, dan wanneer ze los van elkaar vallen. En heb je nog genoeg schelpen over? Maak dan ook een sierlijk armbandje of enkelbandje. Of kijk of je nog oorknopjes of een ring hebt liggen, waar je het decoratieve element van verloren hebt. Kleine schelpjes kun je dan op de bestaande stekers of basis van de ring lijmen en dan heb je in een klap een nieuw setje oorbellen en een nieuwe ring. Je hebt zo je eigen, unieke sieradenlijn gemaakt en hebt een leuke middag met het maken er van. Volgende zomer weer urenlang naar schelpen op het strand zoeken?