Creëer jouw eigen look met grote oorbellen

Kleine oorknopjes kunnen prima bij jou passen, maar ze zullen nooit heel erg opvallen. Sieraden die wel opvallen zijn groter van formaat, of ze bestaan uit materialen die de aandacht trekken. Een armband met felgekleurde edelstenen aan je pols valt op en ook grote oorbellen laten iemand nog eens extra naar je omkijken. Het formaat van de oorbellen betekent echter niet automatisch dat je zware oorbellen in je oren hebt, want er is tegenwoordig van alles mogelijk met lichte materialen en innovatieve technieken. Denk maar eens aan de 3D-printer die elk digitaal ontworpen model voor je in de gewenste kleur kan printen. Het materiaal voor deze printer zit in tientallen kleuren op rollen en je hoeft alleen maar de juiste rol in het apparaat te stoppen en op print te duwen om je digitale design waarheid te zien worden. Hoe gaaf zou het zijn om je eigen oorbellen te ontwerpen? Maar nog niet iedereen heeft een 3D-printer in huis en dus ga je online op zoek naar unieke oorbellen. Die zijn er gelukkig genoeg te vinden, ook van lichter materiaal en echt niet alleen maar van zilver of goud.

Hou je van meer van vintage dan van modern?

Dan is het fijn dat je hiervoor niet meer bij je oma de zolder op hoeft. Laat alle spinnenwebben en ellenlange verhalen over hoe vroeger alles beter was maar achterwege en ga het internet op. Sieradenmakers kijken namelijk goed naar vraag en aanbod. En waar vraag is naar vintage sieraden, ontwikkelen zij dan weer een lijn die aan deze vraag kan voldoen. Je krijgt dan instekers met grote ringen eraan, die gedecoreerd zijn met hele kleine steentjes die blinken in het licht. Ook zijn er ringen die eruit zien alsof ze van gedraaid touw gemaakt zijn. Dit was in de jaren 80 in de mode en is nu helemaal terug van weggeweest. Als je een nieuwe set oorbellen wilt combineren met andere sieraden, loont het zich wellicht om een kijkje te nemen in het juwelenkistje van je moeder. Zij heeft vast nog wel iets authentieks dat er bij past en wat je een tijdje van haar mag lenen. Ook met haar sieraden kun je je eigen draai aan je uitstraling geven. Het kan allicht leuke verhalen opleveren als je haar vraagt of er sieraden bij zitten die ze vroeger van een bijzonder persoon heeft gekregen. Er kunnen ringen bij zitten die een speciale betekenis voor haar hebben en dit had je anders nooit geweten.

Grote oorbellen uitkiezen

Wat voor soort oorbellen je wilt dragen, hangt ook af van de rest van je kleding. Een paar hele grote ringen passen mooi bij een witte blouse met kraag of een andere top die je decolleté benadrukt. Met grote oorringen hoef je er dan niet eens meer een ketting bij te dragen, want de ogen draaien nu toch al jouw kant op. Mooie oorringen glanzen altijd en dat is wel iets waar je zelf voor kunt blijven zorgen. Net zoals je je kamer of huis regelmatig onderhoudt, kunnen je sieraden ook wel eens een poetsbeurt gebruiken. Wanneer je weet van welk materiaal je accessoires zijn, weet je ook met welk middel je ze mag behandelen. Sommigen kunnen gewoon in een badje met lauw water, bij andere sieraden voeg je een niet bijtend middel toe dat de glans na het oppoetsen weer helemaal terug brengt. Ook hoe je al je sieraden opbergt kan de levensduur en kwaliteit verlengen, want zodra alles op een hoop in een doosje ligt en tegen elkaar aanschuurt, zal de toplaag sneller slijten. Ook oorbellen kunnen zo beschadigd raken en als ze hun prachtige glans kwijt zijn, draag je ze minder graag en dat is jammer.

Andere unieke oorbellen

Behalve vintage oorbellen of grote oorringen krijg je ook nog andere oorbellen van aanzienlijk formaat. Denk aan de instekers met een flinke hanger eraan. Madonna droeg vroeger een groot kruis aan een ring in haar oren, met daarnaast nog meer gaatjes met kleinere ringetjes. Een kruis kun je ook vervangen door een ander figuur, zoals een dier, bloem of kubistisch element. Ook ear cuffs krijg je in meer dan alleen ringetjes voor aan de rand van je oor. Wat dacht je van een oorbel die een ringetje verbindt met een oorsteker door middel van een kettinkje. Dit ziet er vooral groter uit, terwijl het niet zwaar is voor je oren. Ook oorstekers die langs je oor omhoog gaan – in plaats van los naar beneden hangen – zijn helemaal hot op dit moment. De oorbellen hangen dan niet onder je oor, zitten op je oor geklemd. Je maakt voor de stevigheid wel gebruik van het gaatje in je oor, maar steekt deze voor je gevoel ondersteboven in het gaatje. Deze grote oorbellen kunnen in de vorm van een paar boven elkaar liggende sterren zijn of ook andere vormen aannemen, zoals een takje dat omhoog klimt langs je oorschelp.

Grote oorbellen; met of zonder gaatjes?

Wanneer je geen gaatjes in je oren hebt kun je bijna hetzelfde effect als het dragen van gewone oorbellen bereiken met ear cuffs. Dit zijn namelijk een soort piercings die je op je oren klemt, in plaats van door het gaatje in je oorlel steekt. De ear cuff kan op verschillende plekken op je oor bevestigd worden en je kunt dit ook proberen wanneer je nog twijfelt of je wel gaatjes wilt laten schieten. Het voordeel is dat je gaatjes nooit ontstoken kunnen raken als je ze niet hebt, maar je hebt met gaatjes wel veel meer keuze uit het assortiment met oorbellen. Het wordt dan makkelijker om te variëren en je vindt in een ruimer aanbod sneller iets dat je bevalt of dat aparter is dan wat anderen al in hun oren dragen. Voor beiden is echter iets te zeggen en voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want zowel ear cuffs als gewone oorbellen – groot of klein – zijn in diverse prijsklassen te koop. Je kunt met exotische ear cuffs zelfs veel duurder uitzijn dan bij gewone oorbellen. Het ligt er dus maar helemaal aan wat je wilt bereiken met je sieraden en of je er – een beetje – pijn voor wilt lijden.