Alles over zilveren sieraden

Je bent vast wel bekend met zilveren sieraden: een mooi en glimmend materiaal. Het werd al duizenden jaren voor Christus gebruikt als betaalmiddel of om versieringen mee te maken. Dit heeft allemaal te maken met de mooie glans die het materiaal heeft. Zo kun je er kandelaars, munten en bestek van maken. Er zijn verschillende vormen van zilver en een daarvan is 925 of sterling zilver. Het bestaat voor 92,5% uit zilver en voor 7,5% uit koper of ander metaal.

Waarom niet zuiver zilver?

Het is niet mogelijk om puur zilver te gebruiken voor zilveren sieraden omdat er te snel krassen op komen en het is ook mogelijk dat het sneller kapot gaat. Ook is de pure vorm te zacht en te buigzaam om te gebruiken. Daarom wordt er altijd een legering aan toegevoegd om de slechte eigenschappen van de pure vorm te vermijden. Bij sterling zilver is dat meestal koper en dit is vastgelegd in de waarborgwet van 1986 om consumenten tegen fraude te beschermen.

Wat zijn de voordelen van dit materiaal?

Zilveren sieraden zien er niet alleen mooi uit. Er zijn nog veel meer voordelen te bedenken van dit prachtige materiaal. Het is bijvoorbeeld veel goedkoper dat goud of witgoud. Daarnaast is de kans ook klein dat je allergisch bent voor zilver. Er zijn genoeg mensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor nikkel, maar bij zilveren sieraden hoef je hier niet bang voor te zijn. Zilver kun je niet buigen en daardoor is het een geschikt materiaal voor bijvoorbeeld armbanden of ringen. Zo heb je er jouw hele leven lang plezier van!

Het enige nadeel van zilveren sieraden is dat ze dof kunnen worden of verkleuren. Een goede verzorging is daarom erg belangrijk. Zo is het aan te raden om jouw sieraad af en toe op te poetsen zodat het zijn glans weer terugkrijgt. Doe je dit niet dan kan het voorkomen dat jouw sieraad gaat oxideren. Hierdoor krijg je een verkleuring en dat is natuurlijk zonde. Bij het oppoetsen krijg je weer de mooie glans en schijnt jouw sieraad als nooit tevoren.

Onderhoud van zilveren sieraden

Daarnaast is het belangrijk dat je jouw zilveren sieraden pas als laatste omdoet. Doe altijd eerst je parfum, make-up en verzorgingsproducten op. Doe je het niet in deze volgorde dan kan het gebeuren dat je sieraad doffer wordt. Het is ook aan te raden om het af te doen als je gaat zwemmen, sporten of douchen. Het hele huis schoonmaken? Dan kan je jouw sieraad ook beter even afdoen. Ten slotte is het ook belangrijk dat je zilveren sieraden goed opbergt zodat ze niet beschadigen of dat er vuil bij komt. Berg het daarom altijd op in een donkere plek.

Waarom verkleuren zilveren sieraden?

Er zijn verschillende materiaalsoorten en zilveren sieraden hebben net zoals zij eigen kenmerken en eigenschappen. Door invloeden van buitenaf is het mogelijk het groen, zwart of dof wordt. Dit is een natuurlijk proces en het is een chemische reactie waardoor het dus deze kleur krijgt. Het ontstaat doordat het in aanraking komt met waterstofsulfide. Dit is een gas dat in de lucht voorkomt. Het is ook mogelijk dat zilveren sieraden verkleuren door de pH-waarde van jouw huid. Dit is per persoon verschillend en heeft te maken met wat je eet, drinkt en of je medicijnen slikt.