Zegelringen
Toont alle 13 resultaten
Zegelring ouderwets? Helemaal niet
Je kent ze misschien nog wel van vroeger, die zegelring die je opa of oom droegen. Meestal werd zo’n ring namelijk door mannen gedragen. Bij vrouwen werd het al snel als te opzichtig gezien. Een grote ring was toen voor vrouwen veel minder normaal ten opzichte van nu. Er werden simpel gezegd amper zegelringen voor vrouwen ontworpen. Na verloop van tijd veranderde de smaak van mensen en eenvoudige sieraden werden steeds aparter. Toen begon ook de trend dat vrouwen een zegelring droegen en inmiddels krijg je ze in alle soorten en maten. De zegelring heeft niet alleen maar meer initialen, want de naam geeft het al aan, dit werd vroeger gebruikt om een document te verzegelen. Dit gebeurde met een speciale zegellak en als je dan post kreeg, zag je aan de zegel van wie je de brief kreeg. Dit soort zegelringen bestaat ook nog, maar veel minder dan vroeger. Er is bijna niemand meer die het wapen van zijn familie in een ring heeft laten zetten.
Zegelringen anno nu
Elke ring met een markant oppervlak kan nu zegelring genoemd worden. Heeft het geen initialen? Dan kan er een figuur op het oppervlak van de ring verwerkt zijn, waarmee je een afdruk zou kunnen maken. Zo’n figuur kan in het oppervlak zitten, maar je kunt ook de buitenvorm van het figuurtje als geheel oppervlak hebben. Dit laatste is bijvoorbeeld de situatie bij de hartvorm. Het gehele oppervlak van de bovenkant van de ring is dan hart en de zijkanten van het hart gaan dan op in de rest van de ring die om je vinger gaat. Een hart kan echter ook in de zegelring gegraveerd zijn. Je hebt dus meerdere opties bij zegelringen. En het hangt van jouw doel met de ring af, welke beter bij je past. Wil je er ook echt post mee gaan verzegelen, of draag je het puur als sieraad? Om je een idee te geven: bij uitnodigingen voor een bruiloft kan nog wel eens gebruik gemaakt worden van de traditie om de envelop met een zegel te verfraaien.
Andere zegelringen
De bovenkant van de ring is dus het meest opvallende deel. Naast een hart, kan het ook een kubistische vorm zijn, die heel aanwezig is wanneer je hem draagt. Bij een abstractere look kun je denken aan een platte, dikkere lijn die verder bovenop je vinger ligt dan het gedeelte van de ring die rond je vinger gaat. De strakke balk valt veel meer op, omdat je er een ruimtelijk effect mee creëert. Bij andere zegelringen kan er een edelsteen aan de bovenkant ingelegd zijn. Deze steen is dan meestal plat van vorm, zodat het nog steeds het gladde oppervlak van een zegelring heeft. Bij edelstenen die verwerkt zijn in de ring kun je denken aan opaal of smaragd. De kleur van de steen laat je dan passen bij het materiaal van de ring zelf. De ene edelsteen staat mooier bij een zilveren ring, terwijl de andere weer perfect contrasteert met goud.
Hoe draag je een zegelring
Gezien het formaat van de ring, is deze wat zwaarder dan normale ringetjes. Meestal draag je – wanneer je een enkele ring draagt – deze aan je ringvinger. Vanwege het gewicht zie je echter steeds vaker dat mensen een zegelring aan een wijsvinger of duim doen. Wanneer je je handen veel gebruikt bij je werk of hobby, vraagt de ring dan minder kracht van je als je hem draagt. Aan een pink of ringvinger voelt de ring dan namelijk zwaarder, ook al is het gewicht hetzelfde. Doordat je bij het bewegen van je handen het gewicht op het laagste punt hebt, lijkt het dan in ieder geval een zwaarder element aan je hand. Dit kan gaan vervelen en zelfs klachten aan je hand opleveren. Een zwaardere ring – of het nu een zegelring is of niet – draag je dus prettiger aan een stevigere vinger die het gewicht beter kan verdragen. Het combineren van de zegelring kan ook. Je draagt hem prima samen met een of meerdere dunne ringetjes en dat kan aan dezelfde hand, of juist aan de andere hand om wat meer contrast te creëren.
Unieke zegelringen
Traditioneel gezien bevat een zegelring initialen, maar nu is er iets bijzonders. Je krijgt door de ontwikkeling van technieken bij het maken van ringen nu namelijk ook een zegelring met een vingerafdruk erin verwerkt. Deze vingerafdruk kan de gehele bovenkant van de ring sieren, maar je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van de vingerafdruk in een kader te plaatsen. Je ziet dan een rechthoek, met daarbinnen in de afdruk van een vinger. Het ziet er heel apart uit en behalve je eigen vingerafdruk, is het ook een ring met meer betekenis als het de vingerafdruk van een andere dierbare is, zoals van een van je ouders of je partner. Wil je geen eigen ontwerp in de ring verwerken, dan zijn er nog steeds heel veel mogelijkheden met zegelringen.
Zegelringen met bijzondere details
Wanneer je de ring zeker niet gaat gebruiken voor het verzegelen van enveloppen – en de ring niet geheel uit hittebestendig materiaal hoeft te bestaan – kun je ook voor specifieke details kiezen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de vorm van een ster in de zegelring. Als je het alleen bij deze krachtige vorm zou houden, kun je de zegelring nog wel als stempel gebruiken, maar het kan ook anders. Je kunt in het midden van de ster een diamantje laten zetten, zodat het net iets chiquer is dan een gewone zegelring. Dit soort details maken de ring veel sierlijker. En wie nog een persoonlijke touch wil toevoegen, kan een oud sieraad van een opa of oma kiezen en hier elementen van laten verwerken in de ring. Een sieraad dat anders alleen maar in je sieradenkistje blijft liggen en waar je zo af en toe eens naar kijkt, wordt dan omgetoverd tot iets dat je wel graag draagt. Je hebt dan en een prachtig sieraad gecombineerd met een mooie herinnering aan iemand die je lief is. Hoe mooi is dat?